Roblox

Creativiteit ontketenen: Het bouwen en scripten van Roblox verkennen in 2023

Het geheim achter alle zeer succesvolle spellen op Roblox op dit moment is creativiteit. Spelers zijn altijd op zoek naar nieuwe, andere, leuke en spannende spellen. Het hoeft ook niet per se een heel ingewikkeld spel te zijn.

Met een beetje oefening kun je al binnen een uur een functioneel spel maken. Talloze YouTube-video's kunnen je op weg helpen. Alles wat je nodig hebt is een beetje creativiteit en weten hoe bouwen en scripts maken in Roblox werkt.

Wat is bouwen en scripten in Roblox?

Hoewel er een verschil is tussen bouwen en scripts maken in Roblox, werken deze twee functies hand in hand wanneer je een nieuw spel maakt. Bouwen verwijst simpelweg naar het invoegen van de verschillende objecten die je spel vormen.

Scripting, aan de andere kant, is het invoegen van de code die de gameplay regelt, en hoe de objecten en de gespawnde spelers op elkaar reageren. Wanneer het spel wordt gestart, wordt de code regel voor regel uitgevoerd. Je kunt dit gebruiken om te bepalen hoe lang het spel is en of er secties worden herhaald.

Beginnen met bouwen

Als je een geweldig idee hebt voor een nieuw Roblox-spel en je bent klaar om het met de wereld te delen, is het eerste wat je moet doen leren hoe je de spelwereld bouwt. Roblox maakt dit heel gemakkelijk door de benodigde software op de website te zetten. Gewoon downloaden en aan de slag!

Er zijn verschillende tools die je kunt gebruiken om je spel te bouwen, en je moet de tijd nemen om jezelf vertrouwd te maken met hoe ze werken. De eerste stap bij het bouwen van je spel is het maken van de verschillende onderdelen die je gaat gebruiken. Je kunt bijna alles doen met deze onderdelen, bijvoorbeeld de grootte, oriëntatie, kleur, transparantie en nog veel meer.

Bij het bouwen ben je niet beperkt tot het gebruik van je eigen onderdelen. Je kunt ook objecten gebruiken die andere Roblox-gebruikers hebben gemaakt. Deze kunnen worden toegevoegd aan je spelwereld om het creatieproces een stuk eenvoudiger te maken. Je kunt bijvoorbeeld gewoon een kasteel van de marktplaats selecteren in plaats van het helemaal opnieuw te bouwen.

Een script maken

Als je scripts maakt op Roblox, moet je de Lua-taal gebruiken om te coderen. Dit is een gebruiksvriendelijke taal waarmee je gemakkelijk instructies en andere spelervaringen voor je spelers kunt maken.

Volg deze stappen om je Roblox-game te scripten:

  • Codeer het script

Onder "ServerScriptService" vind je de scriptknop waarmee je je script kunt hernoemen in iets dat je onthoudt en waarmee je aan de slag kunt om je spel te scripten. Gebruik deze knop om een nieuw script te maken.

  • De scripteditor gebruiken

Telkens wanneer je een nieuw script maakt, wordt er een scripteditorvenster geopend op je scherm. Er wordt ook een afdrukfunctie weergegeven op je scherm, wat de plaats is waar je de regels code voor je spel invoegt.

  • Stringvariabelen toevoegen

Variabelen zijn scripts die het spel zelf kan veranderen, zoals de namen van spelers. Je moet een aantal stringvariabelen aan je script toevoegen. Er is een beetje oefening nodig voor het invoeren, instellen en gebruiken van de stringvariabelen in Lua.

  • De uitvoer testen

Als je script klaar is, moet je het testen zodat je kunt zien of het het spel bestuurt op de manier die jij wilt. Op de menutab kun je op "uitvoer" klikken en dan de afspeelfunctie selecteren waarmee je in het spel kunt spawnen.

Klaar om je spel te testen? Publiceer het!

De grootste test of je een een geweldig spel hebt gemaakt is om andere Roblox-gebruikers toegang te geven tot het spel en het samen met jou te spelen. Roblox heeft een chatfunctie waarmee anderen je waardevolle feedback kunnen geven over je bouw- en scriptvaardigheden. Nadat je je creativiteit de vrije loop hebt gelaten, kun je je spel op de proef stellen door het te publiceren

Editorial Office
igitems