Login / Join
Fortnite

Fortnite terug op iOS: Nieuwe strategie en juridische overwinningen van Epic Games

Fortnite, het immens populaire battle royale-spel, maakt een comeback op Apple-apparaten dankzij een nieuwe Europese wet. Amerikaanse gebruikers moeten echter nog steeds wachten op de terugkeer. De verwijdering van de game uit de iOS App Store in 2020, te midden van een juridische strijd tussen Apple en Epic Games, markeerde een belangrijk moment in de tech- en game-industrie.

Juridische gevechten en de weg naar terugkeer

De juridische overwinning vanEpic Games in Europa maakt de weg vrij voor de terugkeer van Fortnite op iOS-apparaten. De Digital Markets Act van de Europese Unie, die bedoeld is om te voorkomen dat grote online platforms optreden als "poortwachters", heeft de deur geopend voor Epic om de game terug te brengen naar iOS. Deze wet zorgt ervoor dat dergelijke platforms zich online eerlijk gedragen, wat directe gevolgen heeft voor Epic's vermogen om Fortnite op Apple-apparaten te distribueren.

Reactie en veranderingen van Apple

Als reactie op de nieuwe regelgeving kondigde Apple wijzigingen aan in het App Store-beleid vanaf maart 2024. Deze wijzigingen maken het mogelijk om apps te sideloaden en alternatieve app stores te installeren. Apple zal echter verwerkingskosten in rekening blijven brengen voor ontwikkelaars die het in-app betalingssysteem van Apple gebruiken, samen met extra kosten zoals de Core Technology Fee voor apps met aanzienlijke jaarlijkse installaties.

Epic Games' standpunt over het beleid van Apple

Tim Sweeney, CEO van Epic Games, heeft zich uitgesproken over de voortdurende controle van Apple over de functies van de app store, zelfs onder de nieuwe wet. Hoewel Epic Apple's notarisatie en malwarescan voor apps ondersteunt, is het fel gekant tegen Apple's aanpak om de controle over transacties en app-distributie te behouden.

Fortnite beschikbaar op iOS

Fortnite zal niet direct terugkeren naar de iOS App Store, maar zal speelbaar zijn op iOS via een Epic Games Store-app. Meer details over deze regeling worden binnenkort verwacht.

De toekomst van Fortnite in de Amerikaanse App Store

Er is momenteel geen overeenkomst om Fortnite terug te brengen naar de Amerikaanse App Store. De weg naar het terugbrengen van Fortnite op iOS in de VS blijft complex, aangezien Epic Games in 2021 op de zwarte lijst van iOS is geplaatst. Deze zwarte lijst kan mogelijk meerdere jaren van kracht blijven.

Conclusie

De terugkeer van Fortnite naar iOS-apparaten in Europa markeert een belangrijke ontwikkeling in de aanhoudende juridische saga tussen Epic Games en Apple. Hoewel het Amerikaanse publiek mogelijk nog moet wachten, weerspiegelt de comeback van de game op iOS via alternatieve middelen het veranderende landschap van app-distributie en de impact van juridische en regelgevende beslissingen op de tech- en game-industrie.

Editorial Office
igitems